fredag 30. april 2010

Mediene forandrer oss

"Så lenge mediene forandrer seg, så vil de menneskelige relasjoner også gjøre det" - Mike Wesh - studie angående Youtube

 

Mediene forandrer oss. Hvilke programmer vi bruker har mye å si. F.eks hvordan du blir kjent med folk. Før måtte vi snakke face to face med noen om vi ville ha kontakt med dem. Men nå har vi både msn og facebook som gjør at vi enkelt kan snakke med folk fra andre land som vi aldri har møtt før. Det var ikke mulig før internettet kom. Internett har åpnet mange muligheter til å se verden fra et annet syn enn det vi var vant til. Vi fikk vite de store og viktige tingene som skjedde i andre land kanskje lenge etter det hadde skjedd, men nå får vi vite selv den minste ting mindre enn 5 min etter. 

Også det at vi aldri ville ha lagt ut personlig informasjon om oss selv offentlig har forandret seg spesielt over Facebook eller det norske samfunnet Nettby. Der ligger det mye informasjon om hver enkelt person, enten du vil det eller ikke. Venner kan legge ut bilder og videoer av deg som du ikke vet om.

Følger du ikke med i de sosiale mediene, vet du ikke hva som skjer hvor eller hvem som skal der. Du må følge med for å henge med!

The Big Bang Theory





Cast:

Leonard Hofstadter (eksperimentell fysiker)

Sheldon Cooper (teoretisk fysiker som startet på college i en alder av 11 år)

Caltech-teknologene Howard Wolowitz og Rajesh Koothrappali

Penny (servitrise med ambisjoner om å slå gjennom innen Show-biz)

 

The Big Bang Theory handler om fire kamerater der Leonard og Sheldon bor sammen i en leilighet. Alle fire er veldig smarte og kommer med mange kommentarer de fleste ikke forstår. Leonard er sammen med Penny.

 

Kjønnsrollene er fordelt ved at guttene er smarte, og den ene kvinnen som er med som hovedperson er litt dum og hun jobber som servitør. Samtidig blir servitøryrket hennes sett veldig ned på av mora til Leonard som selv er en suksessfull arbeider. Pennys yrke er veldig relatert til det å være kvinne, ettersom det blir sett på som et kvinneyrke.

Penny er veldig stor kontrast med sitt jordnære vesen i forhold til Leonard og Sheldon som er veldig smarte og bruker vanskelige ord og utrykk og skal forklare alt.

Men samtidig er guttene ikke så flinke når det gjelder hverdagslige ting som f.eks bowling. Der er Penny veldig flink. Dette kan bryte litt med kjønnsrollene ettersom det ofte er kvinner som fremstår som flinke på skolen, og det er gutter som er flinkest i sport.

Men samtidig er guttene interessert i er fysikk og atomer og molekyler og slikt. Det hadde brutt mer med kjønnsrollene om de hadde kunnet veldig mye om f.eks drama eller lignende.


Jeg kjenner meg ikke så mye igjen etter hvordan Penny er ettersom jeg er, det jeg vil si, flink på skolen, men ikke så flink i sport generelt. Men samtidig vil jeg si at jeg er veldig jordnær og fornuftig, slik Penny blir presentert:)

Identiteten din, og hvordan den forandres

Mediene bestemmer hvordan du skal være. Det du ser på gjør noe med livet ditt. Identiteten din. Du kan se deg selv i mediene. Du kan velge ut de programmene du ser deg slev i; f.eks du er jente og liker intriger og drama, kan det være du ser på Desperate Housewives, men om du er gutt og liker biler og motorer kan det hende du heller ser på Fifth Gear.  Dette er for at den identiteten DU har ikke er lik noen andres. Det går an å lese personer ut i fra hva de har på seg og hvordan det ser ut i huset eller hvilken bil de kjører. I ungdomstiden er bilen din kul, du liker tøffe klær, og masse plakater på veggene på rommet ditt. Når du blir eldre å får stiftet familie, får du kanskje en praktisk familiebil, du har en mer avslappet klesstil og huset er kanskje mer stilrent.

I løpet av livet vil den identiteten du hadde i barndommen gradvis bli annerledes. Kanskje fordi du liker andre ting, eller at livet ditt er blitt snudd på hodet. Da skjer det endringer. Før var livet ditt satt; du skulle bli bonde etter far, eller syerske etter mor. Men nå når verden er blitt ”mindre” er det lettere å endre identiteten din til noe DU vil, å du slipper å være noe du ikke vil. Du kan reise til utlandet og oppleve nye kulturer, og kanskje du bosetter deg der. Da blir identiteten din endret etter hvordan de lever livet sitt der i forhold til ”hjemme”. Jenter kan ta høyere utdanning og skaffe seg et godt rykte innenfor arbeidslivet. Slik var det ikke før. Det er altså lettere å skape sin egen identitet nå enn før.

onsdag 28. april 2010

Fremtidens TV-apparat

Fremtidens TV-apparat vil jeg tro ikke er lenger en tv, men et lys som kommer opp på veggen eller i løse lufta. Ikke med en prosjektor elle noe slikt, bare en skjerm liksom. At "skjermen" er liten, nesten som en dataskjerm er i dag, som er rett forann deg i løse lufta. Det finnes også bærbare TVer som du setter på deg som noen briller, så kan du se på TV når du sitter på bussen o.l. 

Det er heller ikke fjernkontroll, men stemmeregistrert slik at du bare sier hvilken kanal du vil se på eller om lyden skal opp eller ned så fikser TVen det selv.  Før dette vil jeg tro at "skjermen" er trykkfølsom så du kan trykke med fingrene dine i en liten meny på siden av programmet. 


Bare noen tanker om hvordan TVen kommer til å utvikle seg i løpet av noen tiår :)