fredag 30. april 2010

Identiteten din, og hvordan den forandres

Mediene bestemmer hvordan du skal være. Det du ser på gjør noe med livet ditt. Identiteten din. Du kan se deg selv i mediene. Du kan velge ut de programmene du ser deg slev i; f.eks du er jente og liker intriger og drama, kan det være du ser på Desperate Housewives, men om du er gutt og liker biler og motorer kan det hende du heller ser på Fifth Gear.  Dette er for at den identiteten DU har ikke er lik noen andres. Det går an å lese personer ut i fra hva de har på seg og hvordan det ser ut i huset eller hvilken bil de kjører. I ungdomstiden er bilen din kul, du liker tøffe klær, og masse plakater på veggene på rommet ditt. Når du blir eldre å får stiftet familie, får du kanskje en praktisk familiebil, du har en mer avslappet klesstil og huset er kanskje mer stilrent.

I løpet av livet vil den identiteten du hadde i barndommen gradvis bli annerledes. Kanskje fordi du liker andre ting, eller at livet ditt er blitt snudd på hodet. Da skjer det endringer. Før var livet ditt satt; du skulle bli bonde etter far, eller syerske etter mor. Men nå når verden er blitt ”mindre” er det lettere å endre identiteten din til noe DU vil, å du slipper å være noe du ikke vil. Du kan reise til utlandet og oppleve nye kulturer, og kanskje du bosetter deg der. Da blir identiteten din endret etter hvordan de lever livet sitt der i forhold til ”hjemme”. Jenter kan ta høyere utdanning og skaffe seg et godt rykte innenfor arbeidslivet. Slik var det ikke før. Det er altså lettere å skape sin egen identitet nå enn før.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kjempebra skreve ^^
Heilt enige i de du seie om koss du blir "oppdratt" påvirke måten identiteten vår blir.

Og eg må barra sei at ordbekreftelsen min blei: Dings. De va litt morosmt da :D

Anne Marthe Sjøen sa...

Veldig bra skrevet. Du har trukket inn eksempler for å understreke hva du mener og fremheve fakta. Da forstår leserne letter hva du mener.
Er helt enig i at identiteten endres sammen med alderen. Det er helt klart. Ingen er like når de er 8 år og 18 år.

Svend Vetle sa...

Bra skreve :) Men får min del så ska eg nå ha meg ein bil så ser fin ut, uansett åm ann e praktisk elle kje :P ha ha...

Sesilie :) sa...

Enige! eg føle liksom identiteten vår blir skapt ut i fra kin du e me o. Liksom kass vennejeng du omgås me, å kansje kass jobb du har :) De seie jo møkje om interessene våras. Eg håpe jo at de e sånn så du seie at eg klare å få et fint hus som ikkje ser ut som et sjabbi ungdomsrom hehe :P Men de komme vell me tiå! Så eg suns du jor ein knall go forklaring :)

Esteban Panza sa...

Meget bra formidlet. Verden vi lever i blir stadig "mindre" og avstandene som en gang i tiden fantes har forsvunnet for lenge siden. Hvor nærme vil vi til slutt være? Et annet poeng er jo det med alderen, interessen, meninger og synspunkter forandres med tiden.