mandag 10. mai 2010

Ytringsfrihet og offentlighet


I Norge kan alle si hva de mener, når de mener det. Alle kan si, skrive og mene akkurat det de vil. Dette kalles ytringsfrihet, fordi vi har frihet til å utrykke oss.
Det er ikke alle land de kan det; I f.eks Kina, er det myndighetene som bestemmer hvem som får uttrykke seg, og det er ofte betalte menn. De med god økonomi og som har status. Og ved valg har ikke alminnelige folk rett til å stemme, det er de med status som får stemme, og det er ofte de som allerede er enig med regjeringen. I Antikkens Hellas var de første tendenser til det vi kaller ”moderne demokrati”. Der skulle ”folket” være med å bestemme, men også der er det tegn til at ”folket” var de som eide jord og hadde hederlig slekt. I et moderne demokrati her i Norge, har alle som er over 18 år lov å stemme, da faller det bort om du har jord, penger eller status. Du har en rett til å uttrykke deg og velge hvem du vil skal styre landet.
Men for å få til dette må det finnes et offentlig rom der folk kan uttrykke seg, enten internett eller leserinnlegg i avisa. Det er viktig for Norge at politikerne lytter til folket når de skal avgjøre noe, slik at det ikke er de som bestemmer alt. Men da må også folket ha kunnskap om det det gjelder. Offentlighet er viktig for at et moderne demokrati skal fungere. Her kommer mediene inn. De må informere om hva som foregår og de må formidle kunnskap alik at befolkningen kan delta i debatten. Mediene i seg selv er et offentlig rom hvor folk kan diskutere, og debatter og samtaler kan foregå. Vi kan ringe inn på radioen, sende SMS til en tabloiddebatt på TV, eller kommentere oppslag på nettet.

Jeg mener at det burde vært ytringsfrihet i alle land slik at alle kan høre hva andre har å si, si sine egne meninger, og sluppet å bli overkjørt av myndighetene.

4 kommentarer:

Tone Iren :) sa...

Jeg er veldig enig i dette, jeg mener også at alle skal kunne ha lov til å si hva de mener uten å måtte ha så og så mye jord, osv. Liker veldig godt hvordan du drar fram ting du har lest, og får det skrevet ned på din egen måte :)

Kristine sa...

Jeg er helt enig i dette!
Folk burde få ta del i hva som skjer i sitt eget land, slik vi til en viss grad får lov til i Norge.
Veldig bra skrevet, og jeg liker spesielt at du har tatt det som sto i boken og gjort det om til ditt eget!

Good work Sivi ;)

Esteban Panza sa...

Veldig bra innlegg. Du reflekter med egne ord og du kobler inn fagstoffet. Dette med ytringsfrihet er tydeligvis ikke en selvføge for alle. Tenk hvis myndigheten hadde bedt deg om å legge ned bloggen din fordi du publiserte tanker og meninger som de ikke er enige om. Hva hadde du gjort da?

Espen sa...

Jeg her enig i det du sier og trekker frem mye bra fra boka. At ikke alle har ytringsfrihet i 2010 sier kanskje noe om at vi ikke er kommet så langt som vi tror vi har.